Missie van de Raad
De Raad stelt zich als onafhankelijke stichting ten doel de belangen van de scheikunde te behartigen op het gebied van academisch onderzoek en onderwijs, vanuit een initiërende, signalerende rol. Ook draagt de Raad het belang uit van de chemie voor onze huidige en toekomstige maatschappij, vanuit een langetermijnvisie en in samenspraak met andere disciplines.
Hoe benut Nederland de waarde van fundamentele topchemie?
De Raad pleit voor versterking van de nationale chemie via significante investeringen in ongebonden en strategisch onderzoek.
Nederland draait mee in de internationale wereldtop van chemisch wetenschappelijk onderzoek. Nationaal is de chemie cruciaal voor de kenniseconomie en voor innovaties in de industrie en samenleving. Dat moet zo blijven, vindt de Raad. Daarom zijn nu significante investeringen in ongebonden en strategisch onderzoek nodig. Goed gekozen, breed gedragen multidisciplinaire speerpunten bieden kansen om de Nederlandse chemie aan de mondiale top te houden én bij te dragen aan grote maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken. De Raad stelt in Groei binnen grenzen (2020) drie routes voor: versterking via basisfinanciering, rolling grants en investeringen in infrastructuur.
Visie
Chemisch onderzoek is de komende jaren essentieel om de missies te realiseren die op de nationale en Europese agenda staan. De Nederlandse werkgemeenschapscommissies in de chemie hebben, samen met de NWO Tafel Chemie, hun sleutelrol hiervoor vastgelegd in hun visie voor 2040 (vision-for-chemistry-2040.pdf). Deze visie (alleen in Engels) is een open uitnodiging aan het onderzoeksveld om bij te dragen aan de chemische gemeenschap in Nederland en deel te nemen aan de dialoog over de langetermijnvisie voor de chemische wetenschap en techniek in Nederland. De gepresenteerde factoren, die essentieel zijn voor het realiseren van de visie 2040, sluiten goed aan bij de speerpunten van de Raad. Dit maakt deze visie 2040 complementair aan het pamflet van de Raad.