Raad voor de Scheikunde benadrukt cruciale rol van academische chemie en vraagt om extra investeringen
De Raad voor de Scheikunde lanceert een manifest waarin het belang van extra investeringen in academisch chemisch onderzoek en onderwijs wordt benadrukt. De raad wijst op de noodzaak van financiële steun voor promovendi, wetenschappelijke infrastructuur, duurzame chemie, integratie van kunstmatige intelligentie, en hoogwaardige lerarenopleidingen. Deze investeringen zijn volgens de raad essentieel voor de wetenschappelijke vooruitgang, duurzame ontwikkeling, en het behoud van Nederland als kennisleider in de 21e eeuw.
Via deze link kunt u het volledige statement lezen: Statement Chemistry DCC jan 2024
Moniek Tromp Captain of Science Topsector Chemie en nieuw lid van de Raad
Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van Bert Weckhuysen. Moniek Tromp is sinds september 2023 ook lid van het kernteam van de Raad voor de Scheikunde.
Lees meer via deze link.
Promovendus en geïnteresseerd in politiek, bestuur en beleid?
Ben jij een promovendus, masterstudent of postdoc en Bèta/techniek? En wil je graag bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen?
Dan nodigt Bèta in Bestuur & Beleid (BiBB), je graag uit om deel te nemen aan onze carrièredag op 22 november 2023 in het KNAW Trippenhuis te Amsterdam.
Het doel van deze dag is om bèta’s (incl. technici) en bèta wetenschap dichter bij bestuur, politiek en beleid te brengen. En om jonge bèta’s die interesse hebben in politiek de mogelijkheid te geven in aanraking te komen met het veld.
Bekijk het gehele programma en verder info via deze link.
Originele artikel 26 mei 2021, De Volkskrant
Veel meer investeren in wetenschap is mogelijk en noodzakelijk voor de BV Nederland
In een door 200 gerenommeerde wetenschappers ondertekend opiniestuk uit de Volkskrant wordt een oproep gedaan tot meer investeringen in wetenschap. Nederland investeert slechts iets meer dan 2% van het BBP aan kennis, terwijl landen als Duitsland en de Verenigde Staten inmiddels meer dan 3% investeren. Met het Nationaal Groeifonds en een voorstel van de Kenniscoalitie zijn de eerste stappen tot herstel gezet, maar volgens de ondertekenaars zijn deze te langzaam en onvoldoende ambitieus gezien de internationale ontwikkelingen.
Ander nieuws
1 oktober 2020, De Vooravond
Ben Feringa doet een dringende oproep in De Vooravond om meer geld voor fundamenteel onderzoek vrij te maken.
Kijk het hele gesprek met Ben Feringa: https://t.co/948Bte9Crh
29 juli 2020, Neth-ER
Om de EU 2020-doelstelling te behalen om minstens 3% van het BBP in R&D te investeren en Europa hiermee innovatiever, competitiever en duurzamer te maken, zou de EU een extra 110 miljard euro per jaar moeten vrijmaken.
https://www.neth-er.eu/nl/nieuws/3-doelstelling-nog-lang-niet-zicht-meer-investeringen-nodig-RD
17 juli 2020, Neth-ER
Europese burgers hechten belang aan Europese investeringen in onderzoek & onderwijs. Dit blijkt uit een enquête van het Europees Parlement waarin meer dan 25.000 burgers werden ondervraagd op verschillende Europese onderwerpen.
https://www.neth-er.eu/nl/nieuws/Burgers-vinden-EU-investeringen-onderzoek-onderwijs-belangrijk
9 april 2020, KNCV
Tijdens de CHAINS-conferentie 2019 in Veldhoven is bekendgemaakt dat de Raad voor de Scheikunde (Dutch Chemistry Council) is opgericht.
https://www.c2w.nl/verenigingen/oprichting-raad-voor-de-scheikunde
5 oktober 2020
Op 8 oktober overhandigde prof. Patricia Dankers de visie voor de chemie 2040 aan prof. Jan de Boer, voorzitter van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).
https://www.nwo.nl/nieuws/visie-chemie-2040-aangeboden-aan-nwo